OCEAN ROCKS
Kladdkaka
300 g mörk choklad 70%
1 påse Dumlekola
1 näve mini marshmallows
1 1/2 dl saltade jordnötter
1/2 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen sakta över vattenbad. Blanda ihop alla övriga ingredienser när chokladen svalnat lite. Häll ut på bakplåtspapper och låt stelna.
Förvara i en burk:)
Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl mjöl
100g smält smör
4 msk kakao
150 grader i ca 35 min längst ner i ugnen
Frusen dajmtårta
3 äggvitor vispas till fast skum
2 dl socker vändes ner lite i taget
3 dl Nice Crispies lägg i smeten allra sist och vänd runt.
Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform
Grädda i 150 garder 30-40 min.
Låt stå kvar i ugnen 1 h med luckan på glänt- ingen värme på.
Dajmglass
1 dubbeldajm grovhackad
3 äggulor som vispas med
3 msk socker
3 dl vispad grädde
Blanda ihop allt och bred på den kalla botten. Frys in. Ta fram en liten stund innan den ska ätas.
Mina Lussebullar:
200g smör
5dl mjölk(ej lätt)
2 kuvert saffran!!(jag tycker det räcker med 1 pkt)
1 pkt jäst för söta degar
1 krm salt
1-1 1/2 dl socker
3 msk vatten
2 medelstora ägg
16-17 dl vetemjöl
russin att garnera med
1 ägg att pensla bullarna med.
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli 37 grader. Ganska varmt men inte skållhett!! stöt saffran och 1 sockerbit och lite vatten. rör om och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke. Häll över blandningen i bunken med jäst, lägg i äggen och rör om allt. Lägg i det mesta av vetemjölet och arbeta ihop degen kraftigt. Låt degen jäsa övertäckt 1-1 1/2 timma. Värm ugnen till 260 grader. Två plåtar täcks med bakplåtspapper.
Ta upp degen och dela degen först i 2 delar. sedan skär man varje bit i 4 delar. Dela nu varje fjärdedel i ytterligare 4 bitar. Rulla ut bitarna till en lång smal korv och snurra ihop ändarna så att det blir ett S. Tryck ner 1 russin djupt i varje ända på lussebullen. Låt jäsa ytterligare10 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 260 ganska högt upp i ugnen ca 8 minuter. Passa noga
"Kungens pepparkakor"
Gör halv sats för guds skull!! Annars måste man baka en hel helg!!!
500g socker
1/3 l (knappt 500g ljus sirap)
1 ägg
500 g rumsvarmt smör
3 dl grädde
2 msk kanel
2 msk ingefära
1/2 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
1 kg 350g fint vetemjöl.
Gör så här:
Blanda först mjölet med bikarbonat och finfördela smöret i.
Vispa grädden. Sätt till sockret, sirap,kryddorna och ägget. Arbeta in gräddblandningen i mjölblandningen. Rör ihop till en jämn smet. Låt stå kallt till nästa dag.
Ta en bit av degen åt gången. Kavla ut den tunt på en mjölad ren diskbänk. Tag ut grisarna med mått och lägg ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 8 min. Passsa jättenoga. Kakorna ska inte bli för bruna då smakar de bara bränt.