Veau Provencal
Ingredienser
6 skivor kalvlägg3 msk olivolja1 dl vetemjöl2 burkar tomater, hela, à 400 g1 pkt saffran, 0.5 g5 dl vin, torrt vitt1 tsk svartpepparkorn, hela, krossade3 st gula lökar, skalade och kvartade8 st vitlöksklyftor, hackade3 kvistar timjan, färsk4 st lagerblad, färska3 st morötter i olika färger, skalade och slantade3 st blekselleristjälkar, skurna i småbitar1 burk stora vita bönor, à 400g8 st cocktailtomater, skurna i halvor4 st salsicciakorvar, stekta och skurna i tjocka skivor2 msk citronsaft3 msk olivolja1 krm spiskummin, malen1 krm korianderfrön, malda
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Veau Provencal
Ingredienser
6 skivor kalvlägg3 msk olivolja1 dl vetemjöl2 burkar tomater, hela, à 400 g1 pkt saffran, 0.5 g5 dl vin, torrt vitt1 tsk svartpepparkorn, hela, krossade3 st gula lökar, skalade och kvartade8 st vitlöksklyftor, hackade3 kvistar timjan, färsk4 st lagerblad, färska3 st morötter i olika färger, skalade och slantade3 st blekselleristjälkar, skurna i småbitar1 burk stora vita bönor, à 400g8 st cocktailtomater, skurna i halvor4 st salsicciakorvar, stekta och skurna i tjocka skivor2 msk citronsaft3 msk olivolja1 krm spiskummin, malen1 krm korianderfrön, malda
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Veau Provencal
Ingredienser
Veau Provencal
Ingredienser
Ingredienser
Ingredienser
Ingredienser
6 skivor kalvlägg3 msk olivolja1 dl vetemjöl2 burkar tomater, hela, à 400 g1 pkt saffran, 0.5 g5 dl vin, torrt vitt1 tsk svartpepparkorn, hela, krossade3 st gula lökar, skalade och kvartade8 st vitlöksklyftor, hackade3 kvistar timjan, färsk4 st lagerblad, färska3 st morötter i olika färger, skalade och slantade3 st blekselleristjälkar, skurna i småbitar1 burk stora vita bönor, à 400g8 st cocktailtomater, skurna i halvor4 st salsicciakorvar, stekta och skurna i tjocka skivor2 msk citronsaft3 msk olivolja1 krm spiskummin, malen1 krm korianderfrön, malda
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Nystekt torsk med spenatsås och bacon vinägrett!
2 pers
400 g torsk
1/2 krm, salt o peppar, 1 msk smör 1 msk olja.
Bacon vinägrett:
50 g bacon
3 msk
osaltat smör
1 msk söt sojasås Ketjup Manis
1 msk limesaft
Fräs bacon i smöret. Låt sedan stå i 10 min.. Blanda i sojasås och lime och låt kallna. Vid servering värm såsrm lite under kraftig vispning.
Spenatsås:
1 liten hackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad schalottenlök
2 msk smör
2 dl vatten
200g färsk spenat
20 g nyriven parmesanost
1/2 krm nymald peppar
Fräs vitlök och lök i smör utan att ta färg. Slå på vatten och låt koka upp.
Lägg i de nysköljda spenatbladen.
och låt koka tills det sjunker ihop.
Kör allt i en mixer med parmesanosten. Smaka av med salt och peppar och servera varm.
Risotto med lök och svamp:
Lök
Champinjoner
2 dl ris
3 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
2 dl parmesanost
25 g smör
Man kan enligt receoptet göra potatispuré, men det passade jättefint med risotto!!
ciao ciao!!!:)
Biff Nystedt
400g oxfilé
400g potatis
2msk rapsolja
25g smör
1 gul lök
riven pepparrot
kapris
2 äggulor
persilja
salt peppar
Stek potatisbitarna i smör och olja sakta men länge ca 1h!!
Stek därefter köttbitarna fint.
Fördela på tallrikar med ett snapsglas med äggulan i.
Anders fisksoppa
400 g torsk
300 g lax150 g skalade räkor
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
3 msk hummer fond Touch of taste
2 dl vatten
2,5 dl vitt vin
2.5 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 pkt saffran
1 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika
olivolja
Fräs lök i olja och lite smör. Tillsätt fond. vin, vatten, grädde och creme fraiche.
Lägg gära till selleristjälkar och ärtskidor. Krydda sedan med timjan, basilika, salt, saffran och peppar. Låt puttra en stund. Lägg i fisken och sjud klart. Smaka av!
Grönkål
Snön ligger vit på taken.... Hela veckan har det varit mycket kallt så snön ligger kvar. Vi städar och fixar i huset. Ska snart koka grönkålen. har köpt en hel säck. Den kostade i år 55kr.
Först måste man repa grönkålen för att sedan koka den i ca 30 min. Efteråt häller man av vattnet och kramar ihop grönkålen till bollar stora som tennisbollar. Sedan låter man bollarna kallna helt och fryser ner dem.
På julafton tar man de tinade bollarna och hackar fint.
Smält smör i en panna, fräs kålen försiktigt.Krydda med peppar, salt och en klick sirap.
Avsluta med grädde och smaka av. Krydda eventuellt lite extra.
Servera till skinkan på julbordet
Rostade grönsaker med oliver, fetaost och salvia
1 stor fänkål
2 gula paprikor
1 chili spansk peppar
8 potatisar 700g
1 aubergine
1 kruka salvia
3 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
200g fetaost
2 dl marinerade oliver
1 citron
Ugn 225 grader Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Lägg på ost och oliver de sista 5 min.
Skala citronen och finstrimla skalet. Servera grönsakerna varma garnerade med citronskalet.
Kräftstjärtar med pasta.
450 g spaghetti
havssalt, nymald peppar, olivolja
2 vitlöksklyftor finhackade
1-2 torkade chili smulade
400g skalade räkor
1 litet glas vitt vin
2 msk rågade tomatpuré
skal och juice av 1 citron
2 nävar rucola
Koka pastan
Fräs chili och vitlök. när vitlöken börjar ta färg tillsätt räkor fräs 1 minut.
Tillsätt vinet och tomatpurén och sjud ngn minut.
Häll i pastan i såsen, pressa över citron
lägg i hälften av rucolan och lite av kokvattnet från pastan om det blir för tjockt.
smaka av med salt peppar. Fördela på tallrikar strö över citronskal och resten av rucolan.
PORK`N PRAWNS
4 pers
500 g räkor med skal
1 pkt äggnudlar 250 g
1 chilifrukt
1 dl sweet chilisås
2 msk asiatisk fisksås
finrivet skal och juice från 1 lime
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja
200g rimmat sidfläsk
1/2 purjolök
1 morot
1/2 ask sugarsnaps
1 lite klyfta vitkål
1 broccoli
rapsolja till stekning
Till garnnering:
1 dl cashewnötter
Finstrimlad salladslök
hackad koriander
Gör så här:
1 skala räkor. Koka äggnudlar och skölj dem i kallt vatten och låt rinna av.
2 dela, kärna ur och finhacka chilin
3 gör en dressing på hackad chili, sweet chilisås, fisksås, limeskal, limejuice, sesamolja och soja.
4 Skär fläsket i bitar/ strimlor
Ansa purjolök. skala morot, sugarsnaps och vitkål i strimlor. Skär broccolin i buketter.
5 Stek fläsket knaprigt i 1 msk rapsolja. Låt rinna av på hushållspapper.
6. Woka grönsakerna i 2msk rapsolja i 3-5 minuter. Vänd ner nudlarna och woka ytterligare någon minut.
7 Tillsätt fläsket och dressingen till grönsakswoken, blanda runt. Toppa med räkor, cashewnötter, salladslök och koriander. Variera rätten med stekta kycklingbitar istället för räkor.
KYCKLINGGRYTA MED VITT VIN OCH BÖNOR!
4 pers
1 kg Kycklingfiléer
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 tsk + 1/2 tsk salt
1/2 tsknymald peppar
1 tsk oregano
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 burk hela tomater
3 dl vitt vin
500 g champinjoner
1 msk smör
1 krm vitpeppar
1 burk stora bönor
1 pkt haricots verts
1 kruka timjan
Gör så här:
Fräs lök och vitlök först. Lägg i kycklingbitarna och fräs dem också. krydda peppar och salt. Tillsätt oregano, tomatpuré, buljongtärning, vatten, tomater, och vin.
Puttra 30 min.
Stek svampen i smör på hög värme. Krydda med vitpeppar och salt.
Skölj bönorna i kallt vatten. lägg dem i grytan med svamp och haricot verts. Koka 5 min. Hacka timjan väl och strö över. Servera grytan med bröd.
Vinägerkyckling
Här kommer en ny favorit på kycklingrätt!
4pers.
2 kycklingfiléer
4 kycklinglår
8 timjankvistar
2 king solo vitlökar
1/2 dl sherryvinäger
1 dl vitt vin
4 dl kycklingbuljong
smör att steka med
Till servering:
8 späda morötter
olivolja salt peppar
8 gröna sparrisar
2 msk finhackad scharlottenlök
1 msk finskurna blandade kryddor
Gör så här:
Bryn kycklingbitarna gyllenbruna . Tillsätt timjankvistarna och vitlök bryn några minuter.
(Ev lyft ur kycklingen om den är färdigstekt)Häll på vinäger, vin och buljong. Krydda med salt peppar. Sjud tills kycklingen är klar. Lyft ur kycklingen sila såsen och reducera den i pannan till god smak och konsistens. smaka av med mer vinäger salt peppar? Lägg morötter i lite olivolja, salta och peppra. Lägg på ett lock och sätt plattan på medelvärme. Låt bräsera tills morötterna börjar bli klara. Lägg då i sparris några minuter. Strö över kryddor och lök. Värm kyckling och strö över grönsakerna och servera med sås. Mums!
Boeuf Bourgignon
15 pers!!
2kg nötkött
100g rökt sidfläsk i bitar
2 stora morötter
200g små gula lökar
200g champinjoner
4msk rapsolja
5 vitlöksklyftor krossade
(1dl vetemjöl)
2 laskor rött vin
salt peppar, 1 sockerbit 1 kryddbukett med persilja 1 lagerblad 1kvist timjan
Gör så här:
Låt fläskbitarna brnas i en stor grya. lägg i lök, champinjoner och morötter och bryn några minuter.
Skär nötköttet i 4x4 cm bitar. Bryn köttet i bomgåångar . Lägg allt i grytan. Krossa vitlöksklyftor och lägg i grytan.
Pudra ev. över mjöl, häll på vin, salta och peppra. Låt koka upp, skumma om det behövs. Lägg i alla kryddor. Låt grytan efter omrörning sjuda ca 1 h.
Bryn extra fläsk, svamp och lök och lägg på det som garnering.Strö över persilja och servera med potatismos ev med jordärtskockor, smör, grädde ,salt och peppar. Gott!!!!
Ossobuco
4 pers.
1,2 kg skivad kalvlägg
vetemjöl till panering
2 msk olivolja
1 msk smör
skal och saft av en citron
2 gula lökar tärnade i 2x2cm
2 hackad morötter 2x2 cm
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl krossad tomat
2 kvistar timjan
4 lagerblad
3 dl vitt vin
salt och peppar, färsk mejram
Till servering:
700g potatis
1 dl mjölk
50 g smör
1 dl parmesan
Vietnamesisk Nudelsallad
4pers
400g biff/kyckling
2 msk rapsolja
Marinad:
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs(den vita delen krossas och finhackas)
1 msk fisksås
1 tsk brun farin
Nudelsallad:
150 g tunna risnudlar
1/2 gurka
2 salladslökar
1/2 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter
250 g blandad sallad
150 g böngroddar
150 rivna morötter(3dl)
Till servering Nuoc Chamsås:
1 röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft(3 limefrukter)
Gör så här:
Skär köttet i mindre bitar. Vänd ner det i marinaden och låt stå 30 min eller över natt.
Gör Nuoc cham-såsen.
Koka nudlar och skölj av dem i kallt vatten. Dela gurkan, gröp ur kärnorna och skär i tunna stavar 3 cm. Skiva salladslök och rödlök. Grovhacka mynta och koriander.
Värm olja i en stekpanna ochstek köttet någar minuter så det får färg. Bottna 4 djupa skålar med sallad och böngroddar. Fördela nudlar över. Toppa med gurka, lök, kött, nötter, hackade kryddor och morötter. garnera med limeklyfta och servera såsen bredvid i en skål.
Här kommer receptet på köttgryta med öl och svarta vinbär:
Kokningen av grytan tar tid på spisen men arbetsinsatsen är liten. Du kan med fördel göra den helt klar dagen innan.
Det här behövs till 4 pers:
1 lättöl, 37 cl
1/2 dl koncentrerad svart vinbärssaft
1/2 dl japansk soja, Kikkoman
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 tsk timjan
2 gula lökar, klyftade
600 g benfri högrev, märgpipa eller fransyska
1/2 kålrot, 450 g
2-3 morötter
1 bit rotselleri, 200 g
Tillbehör: kokt potatis
Gör så här:
1. Koka upp alla ingredienser förutom kött, kålrot, morot och selleri i
en stor gryta.
2. Skär köttet i tärningar. Lägg ned detta i den kokande buljongen i
grytan. Skumma ev. Sjud under lock ca 1 timme tills köttet börjar
kännas mört.
3. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Koka grytan ytterligare
ca 15 min med rotfrukterna.
LAX I UGN
1 1/2 kg lax
Marinad:
11/2 dl olivolja
rivet skal och saft av 1 1/2 citron
rivet skal av 1 lime
1 1/2 dl finriven parmesan
1 1/2 finhackade färska kryddor
1 msk honung
1/2 msk salt
Topping:
1 kg oskalade räkor
3 msk dill finhackad
Lägg lax på ett bakplåtspapper i en form
bred marinaden på och stek mitt i ugnen 150 grader i ca 30 min. 55 grader
Vid servering toppa med dillräkorna.