söndag 10 februari 2013




Här testar Fredrik sin julklapp. Han fick en brännare och 4 cocotteformar.


År: 1999, nummer/sida: DS/76

Crème Brulée med karamelltak

Crème Brulée, ej att förväxla med brylépudding, lagas i portionskoppar och är lenaste tänkbara vaniljkräm under ett sprött och knäckigt tak. Den som inte har, eller vill köpa cocotteformar, kan använda kaffe-, mocca- eller espressokoppar eftersom gräddningen sker vid bara 90°. Den gratinerade knäckiga ytan får i det fallet ersättas med ett lager brun farin.Det här behövs till 10 - 12 person(er):
2 st vaniljstänger
7 dl vispgrädde
3 dl mjölk
12 st äggulor
1,75 dl strösocker 150 g
3 dl strösocker varav gärna en del farinsocker
Gör så här:
1. Värm ugnen till 90°. Ställ 10-12 cocotteformar eller koppar i en långpanna.
2. Klyv vaniljstängerna, skrapa ur kornen i en kastrull. Koka upp dem med vaniljstängerna, grädde och mjölk.
3. Vispa ihop gulor och socker. Sila och vispa ner den varma, ej för heta, gräddmjölken däri.
4. Häll upp i kopparna och sätt in på nedersta falsen i ugnen, häll varmt vatten i långpannan. Grädda i 1 1/2 - 1 3/4 tim tills krämen stannat. Hit kan förberedas dagen innan.
5. Karamelliseringen av ytan kan ske på olika sätt: Ett sätt är i ugn med grillelement. Värm till hetast möjliga övervärme med grill. Ställ hälften av cocotteformarna åt gången i långpanna med
    isvatten - krämen får nämligen inte bli varm. Strö en dryg matsked socker över vardera och gratinera 5-6 minuter högt i ugnen under
    bevakning. Ett annat sätt kan användas av den som äger en liten gasolbrännare eller varmluftspistol. Ställ cocotteformarna på en
    plåt. Sockra och gratinera snabbt en i taget med hjälp av brännaren. Ett tredje sätt får bli lösningen om man använt kaffe- eller moccakoppar som tål ugnsgräddning, men inte gratinerings-
    hetta. Strö enbart ett lager farinsocker på ytan före serveringen.

Inga kommentarer: