Saffransdoftande fiskgryta är en underbar rätt fylld av både färg och smak. Den
matiga grytan innehåller bland annat kolja, potatis, fänkål, lök och örter som timjan
och dill. Servera med krämig aioli, knapriga krutonger och syrliga citronklyftor.
4 portioner
400 g kolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
600 g fast potatis 2 msk olja
1/2 g saffran
2 msk tomatpuré 8 dl fiskbuljong
(vatten och buljong-
tärning eller fond) 1 tsk timjan
salt och peppar
2 msk hackad dill
400 g kolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
600 g fast potatis 2 msk olja
1/2 g saffran
2 msk tomatpuré 8 dl fiskbuljong
(vatten och buljong-
tärning eller fond) 1 tsk timjan
salt och peppar
2 msk hackad dill
-
Tina koljan.
-
Sätt ugnen på 250°C.
Aioli
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vitvinsvinäger 2 msk olja
1/2 dl matyoghurt salt och peppar
1 baguette 1/2 citron
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vitvinsvinäger 2 msk olja
1/2 dl matyoghurt salt och peppar
1 baguette 1/2 citron
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och tärna potatisen.
-
Fräs lök, vitlök och fänkål i en stor gryta i hälften av oljan, strö på saffranet. Tillsätt potatis och tomat-
puré och fräs ca 3 minuter. Tillsätt buljongen och hälften av timjanen. Låt småkoka ca 10 minuter.
-
Skär baguetten i tärningar och lägg på en plåt. Strö på resten av timjanen och ringla över resten
av oljan på brödet. Rosta det mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills det är gyllenbrunt.
-
Smaka av grytan med salt och peppar. Skär fisken i tärningar. Tillsätt dem i grytan och låt stå på
svag värme ca 5 minuter. Hacka dillen och rör ner den.
-
Skär citronen i klyftor/skivor och servera till grytan med en klick aioli och krutongerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar