fredag 7 januari 2011

7 jan 2011

Fredag kväll och det känns att det börjar bli vår.
Klockan 16.09 är det fortfarande ljust. Det har varit en härlig solig dag. Det är mycket snö kvar men temperaturen håller sig runt nollan.
Efter att vi fått backen grusad gick Filip och jag en promenad. Sedan fick köket sig en vårstädning. Till middag ska vi ha Veau Provencale. Receptet kommer från nyhetsmorgon idag och det passar bra att göra slut på lite i kyl och frys.
Här kommer receptet på Veau Provencale:
Ingredienser

6 skivor kalvlägg
3 msk olivolja
1 dl vetemjöl
2 burkar tomater, hela, à 400 g
1 pkt saffran, 0.5 g
5 dl vin, torrt vitt
1 tsk svartpepparkorn, hela, krossade
3 st gula lökar, skalade och kvartade
8 st vitlöksklyftor, hackade
3 kvistar timjan, färsk
4 st lagerblad, färska
3 st morötter i olika färger, skalade och slantade
3 st blekselleristjälkar, skurna i småbitar
1 burk stora vita bönor, à 400g
8 st cocktailtomater, skurna i halvor
4 st salsicciakorvar, stekta och skurna i tjocka skivor
2 msk citronsaft
3 msk olivolja
1 krm spiskummin, malen
1 krm korianderfrön, malda
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

Gör så här

1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull med oljan.

2. Vänd kalvläggsskivorna i mjölet och stek dem gyllene på bägge sidorna.

3. Lyft upp dem och ställ åt sidan så länge.

4. Lägg i gullöken och vitlöken i samma fett som kalven i kastrullen och bryn ordentligt.

5. Lägg tillbaka kalvläggen och häll på det vita vinet, tomatburkarna, saffran, svartpeppar, timjan och lagerblad.

6. Sjud under lock i ca 1.5 timme.

7. Lyft upp köttet och plocka det från benet.

8. Lägg tillbaka i grytan.

9. Koka morötterna i saltat vatten i ca 10 minuter.

10. Ta upp dem från vattnet och skölj dem i kallt vatten.

11. Koka bleksellerin i saltat vatten i 2 minuter och skölj dem i kallt vatten.

12. Skölj de vita bönorna och blanda ihop dem med morot, blekselleri och cocktailtomaterna.

13. Häll på citronsaften och olivoljan.

14. Krydda med spiskummin, korianderfrön, salt och svartpeppar.

15. Precis innan servering Lägg grönsakerna i grytan på köttet och serveras direkt.


Inga kommentarer: