6 skalade och klyftade äpplen , gärna Aroma
300 g smördeg
120 g socker
85 g smör
2-5 kanelstänger
3dl vispgrädde
2 tsk mald kardemumma
calvados
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena och dela dem på mitten.
Värm en 20-25 cm teflonpanna med socker.
Karamellisera sockret så att det blir brunt utan att brännas. Skiva smöret och lägg det med äppelbitarna i ett snyggt mönster i pannan. Låt steka ca 5 minuter.
Fördela kanelstängerna hela i pannan. Täck äpplena med smördegslocket. Smördegen ska vara lite större än pannan så att det räcker att trycka ner degen runt insidan av pannan.
Sätt in stekpannan i ugnen på ca 200g ca 15-20 minuter. Kolla noga så att det inte blir för bränt.
Vispa grädden med kardemumman. Smaksätt eventuellt med lite calvados.
Ta ut stekpannan ur ugnen. TÄNK PÅ att handtaget är VARMT !
Lägg en stor tallrik på stekpannan. Vänd stekpannan hastigt men försiktigt så att pajen hamnar på tallriken och degen underst.
Servera varm med grädden och kanske ett litet glas Calvados bredvid :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar