fredag 12 januari 2024

Mandelkaka med saffran och olivolja



Du behöver:

0,5 g saffran 

1 3/4 dl mixat råsocker

3 dl mandelmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

2 ägg

1/2 citron zest och saft 

1 dl god olivolja

1 dl mandelflarn

Gör så här:

Mortla saffran och råsocker

Vispa saffransockret och ägg fluffigt

Tillsätt citronzest och saft 

Häll ner olivoljan medan du blandar och rör om tills smeten är jämn

Blanda de torra ingredienserna Vänd ner detta i smeten i omgångar och blanda tills smeten är jämn.

(Vill du kan man byta ut saffran mot 2 msk blåa vallmofrön. Blanda då detta med de torra ingredienserna  )

Smörj en form med smör och mixade mandelflarn. Häll ner smeten i formen och häll över mandelflarn.

Grädda i 175 grader längst ner i ugnen i ca 40 minuter i Alsaceformen annars ca 30 minuter.

Servera gärna med en klick lättvispad grädde.


Inga kommentarer: