
Vintern är här med massor av snö och kyla.
Just nu har vi nästan 10 minusgrader och 30 cm snö:)
Vackert men väldigt tidigt på säsongen. Ska det vara så kallt ända till mars???
Jag har bakat mina lussebullar och gjort "Kungens pepparkakor".
I söndags på 1:a advent bjöd vi Maggan och Helge på adventsfika.
"Kungens pepparkakor"
Gör halv sats för guds skull!! Annars måste man baka en hel helg!!!
500g socker
1/3 l (knappt 500g ljus sirap)
1 ägg
500 g rumsvarmt smör
3 dl grädde
2 msk kanel
2 msk ingefära
1/2 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
1 kg 350g fint vetemjöl.
Gör så här:
Blanda först mjölet med bikarbonat och finfördela smöret i.
Vispa grädden. Sätt till sockret, sirap,kryddorna och ägget. Arbeta in gräddblandningen i mjölblandningen. Rör ihop till en jämn smet. Använd händerna! Låt stå kallt till nästa dag.
Ta en bit av degen åt gången. Kavla ut den tunt på en mjölad ren diskbänk. Tag ut grisarna med mått och lägg ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 8 min. Passsa jättenoga. Kakorna ska inte bli för bruna då smakar de bara bränt.
Mina Lussebullar:
200g smör
5dl mjölk(ej lätt)
2 kuvert saffran!!(jag tycker det räcker med 1 pkt)
1 pkt jäst för söta degar
1 krm salt
1-1 1/2 dl socker
3 msk vatten
2 medelstora ägg
16-17 dl vetemjöl
russin att garnera med
1 ägg att pensla bullarna med.
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli 37 grader. Ganska varmt men inte skållhett!! stöt saffran och 1 sockerbit och lite vatten. rör om och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke. Häll över blandningen i bunken med jäst, lägg i äggen och rör om allt. Lägg i det mesta av vetemjölet och arbeta ihop degen kraftigt. Låt degen jäsa övertäckt 1-1 1/2 timma. Värm ugnen till 260 grader. Två plåtar täcks med bakplåtspapper.
Ta upp degen och dela degen först i 2 delar. sedan skär man varje bit i 4 delar. Dela nu varje fjärdedel i ytterligare 4 bitar. Rulla ut bitarna till en lång smal korv och snurra ihop ändarna så att det blir ett S. Tryck ner 1 russin djupt i varje ända på lussebullen. Låt jäsa ytterligare10 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 260 ganska högt upp i ugnen ca 8 minuter. Passa noga
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar