söndag 5 december 2010

Lördagslyx Oxfilé Bourguignon potatisterrin, balsamicosås och blomkålspuré.

Oxfilé Bourguignon
8 pers
1,3 kg oxfilé i bit
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
100g champignoner
3 msk persilja
3 msk timjan färsk
75 g rimmat sidfläsk
2 msk smör
salt
Bryn köttet hastigt på bägge sidor så att det får fin färg. Ta upp det ur pannan lägg i en ugnseldfast form och ställ in i kylen.
Hacka lök, svamp, fläsk och kryddor.
Fräs lök, svamp och fläsk mjukt och blankt i samma panna som köttet stektes i. Smaka av med örterna och salt. Vid serveringen klicka på svampröran över köttet och stek klart köttet i 225 grader mitt i ugnen i ca 10 min tills innertemp är 58 grader. garnera med timjan och servera med lättkokta sugarsnaps potatisterrin och balsamicosås och blomkålspuré. Se nedan:
Potatisterrin med getost:
1,2 kg potatis
2 dl creme fraiche
20 g getost
1 dl riven västerbottenost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 stora ägg
1 dl finhackad slät persilja
1 msk finhackad rosmarin
Skala och skiva potatis tunt.
Koka upp creme fraiche,getost,västerbottenosten, salt och peppar.
Blanda med potatisen, vänd ner äggen och örterna.. Placera i en bakpappertäckt rund form. Smörj kanterna. lägg i potatisen och tryck till. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200grader ca 50 min. låt den vila svalt, gärna över natten.
Balsamicosås
4 msk balsamvinäger
4dl kalvbuljong
1 1/2 dl färska örter basilika mm
salt och peppar
Häll vinägern i samma panna man brynt köttet i. Låt puttra i ca 2 minuter. Tillsätt kalvbuljong. (4dl vatten +2 msk konc. från flaska)
Reducera såsen till önskad konsistens.
Sila ev och smaka av med kryddor.

Blomkålspuré.
1 stort blomkålshuvud.
2 dl vispgrädde
3 msk finhacka blad persilja
Koka buketter i vatten och salt
Koka upp grädden. Häll över blomkålen. Tillsätt persilja och mixa till en slät smet. smaka av med kryddor.





Inga kommentarer: